luchthaven vertraagd

Wat is vliegbelasting?

5 januari 2021

De Nederlandse overheid heeft de vliegbelasting ingevoerd. Wanneer je in 2021 een vliegticket koopt en vliegt vanaf een Nederlandse luchthaven, betaal je hier automatisch vliegbelasting voor. Dit is een bedrag van €7,85 per persoon per vlucht. Passagiers die een Nederlandse luchthaven gebruiken om over te stappen en kinderen jonger dan twee jaar betalen deze belasting niet. Vliegbelasting is iets wat in veel andere landen al in gebruik is genomen. In Europa is al enige tijd de bedoeling dat hier gezamenlijke afspraken over gemaakt gaan worden.

vliegtuig met ondergaande zon

Waarom betaal ik vliegbelasting?

In Europa zijn er gezamenlijke klimaatdoelstellingen gesteld. Zo zijn er afspraken gemaakt over belastingen voor de luchtvaart. In verschillende landen in Europa is de vliegbelasting al ingevoerd om mensen te stimuleren om milieubewustere keuzes te maken. De voornaamste reden van de vliegbelasting is om de luchtvaart te verduurzamen vanwege de grote CO2-uitstoot. Het bedrag dat voortkomt uit de belasting zal vervolgens gebruikt worden om de internationale klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast zullen de verschillen in prijzen tussen vliegreizen en overige vervoersmiddelen door de belasting een stuk kleiner worden en hiermee hoopt de Nederlandse overheid dat het aantrekkelijker wordt om bijvoorbeeld met de trein of bus te reizen.

Invoeren vliegbelasting slecht moment voor de luchtvaart

+Het is geen geschikt moment voor de luchtvaartsector om de vliegbelasting in te voeren. Veel vliegtuigmaatschappijen verkeren momenteel in zwaar weer door de coronacrisis en daarnaast blijkt uit onderzoek dat vliegtuigbelasting ervoor kan zorgen dat er minder mensen met het vliegtuig reizen. Dit komt doordat de vliegticketprijzen gemiddeld zo’n tien procent duurder worden.

Ga jij aankomend jaar gebruikmaken van het vliegtuig? Laat het ons weten in een reactie onder een blogartikel!

Meer lezen over vliegbelasting

 • 2020-11-16 13:48

  Kabinet zet invoering vliegtaks door

  Op vrijdag 13 november 2020 heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat er een vliegtaks voor passagiers wordt ingevoerd per 1 januari 2021. Op basis van het aanvullende onderzoek van de Tweede Kamer gaat de voorgestelde belasting voor vrachtverkeer niet door.

 • 2018-12-07 9:10

  Zeven euro vliegtaks op alle vluchten vanaf 2021

  De Nederlandse regering heeft bekend gemaakt dat ze een vliegtaks van zeven euro willen gaan invoeren op alle tickets vanaf 2021. Of het nou om een Europese of Intercontinentale vlucht gaat maakt niet uit.

 • 2017-10-12 14:57

  Kabinetsplannen: Vliegen wordt duurder

  Afgelopen week werd het regeerakkoord voor de komende vier jaar gepresenteerd. Ook het vliegverkeer in Nederland krijgt te maken met de nieuwe kabinetsplannen. Er wordt extra geïnvesteerd in het klimaat, waardoor vliegen duurder gaat worden. Een zogenaamde vliegtax maakt vliegtickets vanaf 2021 duurder. Ook moet deze belasting het vliegverkeer gelijkmatiger over de vliegvelden gaan verdelen als de andere maatregelen niet voldoende werken.

Vragen? Chat of bel