La Dolce vita op vakantie in Italië

Italië is een van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Van lange zomerdagen in Toscane of Sicilië tot historische steden ontdekken als Rome en Florence. De nostalgische sfeer en rijke geschiedenis van Italië maken het tot een gewilde bestemming voor zowel een avontuurlijke trekvakantie tot een ultieme ontspannen gezinsvakantie.

colosseum in Rome

De rijke geschiedenis van Italië

Alle wegen leiden naar Rome. Nu is het een spreekwoord, maar vroeger was niets minder waar. Rome is lange tijd het centrum van het Romeinse rijk geweest. Nog steeds is de Italiaanse hoofdstad een cultureel en historisch bolwerk en ligt hier het hart van de Rooms-Katholieke kerk. In Vaticaanstad woont de Paus van de Rooms-Katholieke kerk. Vaticaanstad is een onafhankelijke staat binnen Italië en Rome. De Sint-Pieterkerk in Vaticaanstad is een beroemde basiliek en bezienswaardigheid. Italië is een katholiek land en de invloeden van de Romeinse oudheid zijn nog altijd toonaangevend populair. Tijdens de renaissance hebben veel kunstenaars Italië op de kaart gezet, zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci. Italië kent een bewogen geschiedenis, van pracht en praal en een sterk fascistisch tijdperk. Pas in 1861 werd Italië als staat uitgeroepen. Turijn en Florence fungeerden tijdelijk als hoofdstad. De fascistische Mussolini kwam in 1922 aan de macht en veranderde het Koninkrijk Italië in een totalitaire staat met zichzelf aan het hoofd. Na de val van het fascistische regime in 1945 is Italië een democratische republiek.

michelangelo kunstwerk in vaticaan creatie van de mens

Bella Italia, van de Dolomieten tot passievol Sicilië

Italië bestaat uit 18 deelgebieden en een aantal kleinere eilandjes zoals Elba en Pianosa. In het Noorden van Italië vind je de Dolomieten en de Alpen, vooral bij wandelaars is dit een gewild vakantiegebied. De regio is groen en kent een redelijk vergelijkbaar klimaat met Nederland. In centraal en zuidelijk Italië heerst een warmer en droger klimaat. Italië staat bekend om haar wijnbouw én vulkanen zoals de Vesuvius en de Etna. Toscane en het merengebied zijn populair bij Nederlandse vakantiegangers die van de Italiaanse warmte, sfeer en cultuur houden. De laatste jaren gaan ook steeds meer vakantiegangers richting Sicilië en het eiland Sardinië. Ook de kust bij Livorno en de Amalfikust onder Napels trekken veel bezoekers.

dolomiten meer met bomen en bergen en groene vlaktes bij blauwe lucht

Stedentrips in Italië

Niet alleen zonaanbidders en wandelaars reizen naar Italië. Ook voor stedentrips is het land ideaal! Italië heeft veel oude steden met beroemde bezienswaardigheden, steden met een verhaal. Ook liggen veel steden bij de zee wat de combinatie stad & strand heel interessant maakt in het voorjaar en de zomer. Toch zijn er ook steden waar je in de zomer vooral níet moet komen. Rome bijvoorbeeld. Hier kan het in de zomer makkelijk 40 graden worden. Combineer dit met de vele uitlaatgassen, wachtrijen en nauwe straatjes en je wordt niet zo vrolijk van Rome in augustus. Het voorjaar en najaar zijn betere reisperiodes voor de hoofdstad van Italië. Ook Venetië zouden we vermijden als het hartje zomer is, je wordt letterlijk lek geprikt door de vele muggen. Er is echter niks romantischer dan een gondeltochtje met je lief in de lente. Toch in de zomer op stedentrip naar Italië? Dan raden we Bari en Napels aan. In de winter is Turijn een aanrader net als Milaan. Milaan is de tweede grootste stad van Italië en dé stad van de mode. Pisa en Florence zijn zowel in het voorjaar als het najaar ideaal om te bezoeken. Je kunt naar veel Italiaanse steden vliegen met budgetairlines als Ryanair en easyJet of met Alitalia en KLM.

stad napels aan de zee met gekleurde gebouwen

Rome bezoeken

Dé stad die je een keer moet bezoeken in Italië is natuurlijk de hoofdstad Rome. Deze oude Romeinse stad is zo ongeveer wel dé culturele hoofdstad van Europa. Bezoek het Colosseum en Palatine hill, Vaticaanstad en de Trevifontein. Rome is ook uitermate geschikt om te winkelen. Vlakbij Vaticaanstad zit het grootste winkelgebied van Rome met allerlei luxe winkels en merken. Ook het Pantheon, Forum Romanum en Piazza Navona mag je niet missen.

colosseum in rome bij blauwe lucht

Zomervakantie in Italië

Als je naar Italië op vakantie gaat om te genieten van het zomerse warme weer, moet je ervoor zorgen dat je verkoeling in de buurt hebt. Daarom is het merengebied tussen Milaan en Venetië erg populair. Lago Maggiore, Como en Garda liggen hier en je vindt er talloze campingplaatsen en hotels. Ook de kustplaatsen bij Pisa zoals Livorno zijn gewild. Vanuit hier kun je ook naar Elba, een van de mooiste Italiaanse eilanden. De Amalfikust bij Napels is een plek waar de jetsetters en beroemdheden graag vakantie vieren. Bari bij de Adriatische zee is ook een gewilde locatie voor je Italiaanse strandvakantie.

amalfi kust met zee en bomen op de achtergrond

De culinaire kant van Italië

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Naast de lekkere pizza’s en pasta’s zijn er nog veel meer Italiaanse lekkernijen die je kunt ontdekken. De Italianen geloven in goed eten. En dan gaat het niet alleen om de kwaliteit van het eten maar ook de setting eromheen. Italianen eten s’ avonds het meest en dan nemen ze hier ook uitgebreid de tijd voor. Urenlang tafelen, praten en lachen hoort bij een traditionele Italiaanse maaltijd. Italianen beginnen pas rond een uur of negen met eten en zijn soms tot wel middernacht bezig. Naast de pizza’s en pasta’s staat de Italiaanse keuken bekend om haar gebakjes en zoete lekkernijen, kazen, worsten, soepen en stoofpotjes. De Italiaanse gastvrijheid houdt ook vaak in dat je bij de drankjes die je bestelt komen met hapjes. Vooral in Napels maak je dit nog geregeld mee.

tafeltjes voor restaurant italie met geruite kleedjes italiaanse setting

10 Funfacts over Italië

  • De oudheid heeft Italië goed gedaan. Het land heeft de meeste plekken ter wereld op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. 40 om precies te zijn.
  • 60 procent van de wereldkunstschatten bevind zich in Italië.
  • In Italië liggen twee afzonderlijke staten: Vaticaanstad en San Marino.
  • De pizza is in de 19e eeuw uitgevonden in Napels.
  • In Italië wordt vijf keer zoveel wijn gedronken als in Nederland.
  • De piano, viool, cello én opera zijn allemaal in Italië uitgevonden. Hoe muzikaal!
  • Italië heeft de meeste hotelkamers van Europa.
  • Italië produceert de meeste wijn van alle landen ter wereld.
  • Van 1865 tot 1871 was Florence de hoofdstad van Italië, niet Rome.
  • Italië is het land met de meeste wetten van welk land dan ook ter wereld. Het land heeft bijna twaalf keer zoveel wetten en regels als Nederland(!).

rode flessen wijn met merk roma erop

Vliegen naar Italië

Een van de snellere manieren om naar Italië te reizen is met het vliegtuig. Binnen Italië kun je jezelf goed verplaatsen met de trein. De vliegvelden van Italië liggen verspreid over het land. Je kunt onder andere naar Rome, Venetië, Milaan, Sicilië, Sardinië en Florence vliegen met vliegtuigmaatschappijen als Ryanair, easyJet, KLM, Transavia en Alitalia.

Onze eigen Evelien heeft ook een paar leuke tips voor een vakantie in Italië.

Heb jij nog tips voor een vakantie in Italië? Deel ze dan met ons in een reactie!

 

Check uw vlucht
Vorig blogartikel
Alle tips voor een vakantie naar Spanje
Volgende blogartikel
Portugal, het land van de Port, Pastel de Nata en Azulejos
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edward
4 jaren geleden

Ga je voor het eerst naar Italië? De redactie van DitIsItalie.nl heeft een aantal gouden tips voor je:
https://www.ditisitalie.nl/eerste-keer-italie-beste-tips/

Geschreven door

Debbie is al jaren betrokken bij EUclaim. Ze weet alles van online marketing én van de rechten van vliegtuigpassagiers. Zij zorgt voor de juiste informatie op EUclaim.nl.

Meer over Debbie
Vragen? Chat of bel
Waren er problemen met uw vlucht? Check uw vergoeding