De verschillen tussen een hotel en een hostel

De keuze lijkt voor de hand liggend, een hostel kies je als je jong bent en zo goedkoop mogelijk wilt reizen, een hotel kies je als je meer luxe en comfort wil, privacy en wat meer kunt uitgeven. Zo simpel is het allang niet meer! De wereld van accommodaties verandert constant. Kies jij voor je volgende vakantie voor een hotel of voor een hostel? We helpen je graag een handje.

meisje op bed in hostel met backpack en kaart bangkok

De evolutie van het hostel

Waar je vroeger nog met 15 man op een stinkende slaapzaal de nacht doorbracht en moest douchen met slippers aan omdat je anders vastplakte aan de vloer, zijn hostels steeds meer meegegaan met de tijd. Vroeger had je ook jeugdherbergen, een soort nettere versie van het hostel. Nu heb je hippe hostels in de meeste Europese steden en kun je ook privékamers boeken met een eigen badkamer. Net alsof je in een hotel zit! De prijzen daarentegen zitten voor privékamers heel dicht bij hotelprijzen. In een hostel krijg je ook vaak ontbijt bij je verblijf. Bij de meeste hotels moet je hier (behoorlijk) voor bijbetalen. Je krijgt dan wel de sfeer van een hostel. Naast een hotel of hostel kun je ook zelf een appartement boeken bij sites als Airbnb. Om de prijs/kwaliteit te vergelijken van hostels en hotels in Europa, hebben we deze onderzocht in een paar populaire Europese steden.

Hotel of Hostel in Londen

In Londen kun je terecht in nette en moderne hostels voor een prijs tussen de €13 en €30 per nacht voor een bed op een slaapzaal. Privékamers heb je ook bij sommige hostels voor een prijs tussen de €90 en €150 per nacht.

Hostel Locatie Faciliteiten Modern Privékamers beschikbaar Prijs (gemengde slaapzaal)
Smart Hyde Park Inn Hostel + + + Ja Vanaf €13
Generator London ++ +++ ++ Ja Vanaf €24
Wombat’s city hostel +++ ++ +++ Ja Vanaf €27
Hotel Locatie Faciliteiten Prijs
Z Hotel Gloucester place ++ ++ Vanaf €70
St. Giles London +++ ++ Vanaf €148
Central park Hotel ++ + Vanaf €100

Hotel of Hostel in Praag

Het oude Praag bruist van de hostels, er zijn er bijna meer te vinden dan hotels. Dat komt omdat Praag doorgaans veel jong publiek trekt. Omdat Tsjechië bekend staat om haar lage prijzen, kun je hier dan ook heel goedkoop verblijven. Zelfs in het hartje van Praag vind je al een hostel voor €6 per nacht. Wil je iets meer privacy of reis je met je partner of gezin? Dan is een hotelkamer ook heel betaalbaar. Je kunt al nette hotelkamers vinden op een mooie locatie vanaf €65 per nacht.

Hostel Locatie Faciliteiten Modern Privékamers beschikbaar Prijs (gemengde slaapzaal)
Hostel Boudnik ++ + + Ja Vanaf €6
DREAM Hostel Prague ++ +++ +++ Ja Vanaf €13
 Little Quarter Hostel ++ ++ +++ Ja Vanaf €8
Hotel Locatie Faciliteiten Prijs
Hotel U Šuterů +++ ++ Vanaf €67
Bohemia Plaza Residence +++ ++ Vanaf €65
Residence U Malvaze ++ +++ Vanaf €86

Hotel of Hostel in Madrid

Onze favoriet onder de hostels in Madrid is toch wel The Hat. Het is een supermooi, modern en gezellig hostel middenin de stad. Behalve dat je de kamer deelt met andere reizigers is het net alsof je in een luxeappartement verblijft. De hotels in Madrid zijn ook voor een goede prijs te boeken. Daarvoor krijg je nette, verzorgde hotels in het centrum van de stad. Ga je nét iets buiten de stad zitten dan komt daar ook snel een zwembad bij, best lekker als je in de zomer gaat bijvoorbeeld!

Hostel Locatie Faciliteiten Modern Privékamers beschikbaar Prijs (gemengde slaapzaal)
Motion Chueca +++ + + Ja Vanaf €13
The Hat Madrid +++ +++ +++ Ja Vanaf €20
Generator Madrid +++ +++ ++ Ja Vanaf €19
Hotel Locatie Faciliteiten Prijs
Principe Pio ++ +++ Vanaf €90
Hotel Santo Domingo +++ +++ Vanaf €102
Senator Barajas + +++ Vanaf €62

Wat zou jij kiezen, een hotel of een hostel? En waarom? Bij EUclaim hebben we ook een enquête gehouden en wat blijkt, toch gaat 91 procent van onze medewerkers liever voor een hotel dan een hostel.

Vorig blogartikel
Pakketreis boeken, do or don’t?
Volgende blogartikel
Vliegen vanaf Eindhoven Airport
0 0 vote
Article Rating
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel